Korona virüs E-Ticaret’i Nasıl Değiştirdi?

Korona virüs E-Ticaret’i Nasıl Değiştirdi?
Korona virüsün 2020 yılına damgasını vurduğuna şüphe yok. Virüsle birlikte ocak ayından itibaren günlük alışkanlıklarımızdan, kullandığımız dile kadar birçok şeyde değişiklik yaşadık. Arkadaşlarımızın her şey normale dönse bile artık kıtalararası seyahate çekildiklerini söylediğini duymuşsunuzdur. Ya da anne babalarımızın internet üzerinden sebze meyve alışverişi yapmanın kolaylığını anlata anlata bitiremediklerine denk gelmişsinizdir. Tüm bunlar hayatlarımızdaki değişimin işaretleri değil de nedir?
Korona virüs krizinin dünya genelinde sürekli bir değişim içinde olduğunu düşünürsek, bu virüsün hayatımıza getirdiği etkilerden kolayca kurtulacağımızı söylemek mümkün olmaz. Tam aksine insanların yaşayış ve karar verme şekilleri üzerindeki etkilerinin kalıcı olacağı açık. İnsanların alışkanlıklarında meydana gelen değişim özellikle e-ticaret sektörünün gelişimine hız katarken beraberinde sektöre birçok yeni oyuncu da kazandırdı. Bununla birlikte sektör genelinde güçlenen rekabet artık e-ticaret sektöründeki markaları sektörün dinamiklerine her zamankinden daha fazla hakim olmaya zorluyor.
Biz de sizin için sektörde meydana gelen en can alıcı değişiklikleri bir araya topladık. Bu değişikliklere hakim olmanız yalnızca sektörün gelişiminize uyum sağlamanıza değil, müşterilerinize daha iyi hizmet sunmanıza ve sektörde uzun süre ayakta kalmanıza yardımcı olacak.
Market Dinamiklerinde Değişim
Alibaba’nın online pazar yerinin 2003 yılında SARS krizinin tam ortasında açtığını biliyor muydunuz? Birçok yeni markanın e-ticarete adım atarak büyüyen pastadan kendi paylarına düşeni almak istediklerini göz önüne alırsak, 2003 yılında Çin’de ne olduysa bugünlerde e-ticaret sektöründe yaşananlardan çok da farklı olmadığı açıkça ortada.
Sektörden kendi payını almak isteyen oyuncuların sayısının artması rekabeti artırdığı gibi bu oyuncuların sektörde tutunabilmek, tüketicilerin ilgisini çekebilmek için birçok kampanya ve program yöneldiği de söylenebilir. Bu sebeple siz de sektörde ne kadar uzun süredir var olduğunuza bakmaksızın sadakat programları, yeni üyelik sistemleri ve kampanyalarla halihazırdaki müşterilerimizde marka algısını güçlendirmeyi düşünebilirsiniz.
Tüketici Yaş Gruplarında Değişim
İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketici kitlesinin yaş grubunda dünya genelinde büyük bir değişim gözleniyor. Yaşça daha yüksek tüketicilerin internet üzerinden alışverişe yönelmesi, yaş grubu yüksek kitlenin teknolojiyle çok arasının olmadığı Çin ve Türkiye gibi ülkelerde internet üzerindeki satışlarda ani ve yüksek artış grafiklerine neden oldu. Bu durumda İsviçre ve Almanya gibi ülkelerde aynı seviyede gözlenmedi.
Diğer yandan internet üzerindeki satışlarda meydana gelen büyümenin oranından bağımsız olarak, korona virüsün tüketici yaş gruplarında meydana getirdiği değişimin farkında olmanın ve önümüzdeki süreçte bu yeni segmente de servis sunmak için çalışmanın kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz.
Tüketici Taleplerinde Değişim
Pandemi yalnıza market dinamikleri ve yaş grupları üzerinde değil tüketici taleplerinde ve satın alma seçimlerinde de değişime neden oldu. Pandeminin gereklilikleri ve insan psikoloji üzerindeki etkileri birçok insanı sağlık ve güvenlik ürünleri, raf ömrü uzun gıdalar ve yiyecek içecek kategorilerine yönlendirdi. Nielsen’e göre bunun adı ‘pandemi kileri’.
Bunun tam tersine tüketicilerin belirsizlikle karşı karşıya kaldıklarında lüks tüketim, deneyim alanlarına para harcamayı bıraktıkları görüldü. Sebze meyve ve yiyecek içecek satışı yapan firmaların gelirlerinin fark edilir bir şekilde arttırdığını düşünürsek, online pazar yerinizi dizayn ederken tüketici taleplerinde meydana gelen değişimin ne kadar kritik olduğunu düşünmekte fayda var.