Kimsenin Size Bahsetmeyeceği 4 İş Mülakatı İpucu
Sonunda CV’niz sayesinde bir iş mülakatı şansı yakaladınız, işte şimdi hazırlanma zamanı. Şanslısınız ki Google size binlerce bildiğiniz ipucu sağlayacak, fakat akıllı işverenler gittikçe daha da akıllanıyor. Genel sorular sormak yerine artık adayı daha kişisel bazda tanımak istiyorlar. Yani artık sizin de daha akıllı bir aday olmanız gerekli. Burada sizinle dört tane az bilinen ve muhtemelen sizin de duymadığınız iş mülakatı ipucu paylaşacağız.

#1 Sosyal medya geçmişinizi temizleyin.
2018’de CareerBuilder tarafından yapılan bir araştırmaya göre işverenlerin %70’i sosyal medyayı adayları incelemek üzere işe alım sürecinde gözden geçiriyor. Bu demek ki işe başvurduğunuzda sosyal medya platformlarından, özellikle de Facebook, Instagram ve Twitter’da hesaplarınızı temizlediğinizden emin olmalısınız. İşverenler sizin hakkınızda yükledikleriniz üzerinden bir algı sahibi olacaktır. Bu yüzden sosyal medyaya yüklediğiniz içeriğe her zaman dikkat edin çünkü bu sizin hakkınızda direkt bir intiba olacaktır. Eğer böyle içerikler varsa bunları temizleyin.
#2 Mümkünse mülakatı Salı günü sabah saat 10.30’a ayarlayın.
Glassdoor’a göre Salılar haftanın en enerjik ve verimli günüdür. Buna bağlı olarak mülakat için en ideal zaman aralığı da Salı günü sabah saat 10.30’tur. Eğer mülakat takvimi üzerinde bir söz hakkınız varsa bu ideal zamanı seçebilirsiniz.
Size mülakat yapacak personelin hali hazırda birçok e-posta, telefon ve sorumluluğu olacaktır. Bu yüzden bu personelin mental düzeyini de hesaba katarak bir zaman ayarlamalısınız. Zaman ayarlamasına dair diğer ipuçları:
· Pazartesi ve Cumalardan kaçının.
· İlk ve son zaman aralıklarından kaçının ve mümkünse sabah ortası veya erken öğlen zamanlarını seçin.
· 25 dakika önceden mülakata hazır olun.
#3 “Hikaye Beyanınızı” Geliştirin
Mülakatlardaki ilk ve en genel soru “Bize kendinizden bahsedin”dir. Bu soruya sıkıcı bir şekilde “Şuradan mezun oldum çünkü şu endüstride çalışmak istiyorum, şu şirkette çalıştım…” gibi cevaplar vermeyin. Bunun yerine hikayenizi ilgi çekici bir şekilde anlatın. Örneğin:
“10 yaşında ailemle Birleşik Krallık’a göç ettikten sonra İngiltere’de büyüdüm. Ailemin ve lise öğretmenimin desteğiyle Imperial College London’da okudum. Daha sonra Allen&Overy avukatlık bürosunda iki sene boyunca çalıştım ve bu süreçte bu endüstriye olan ilgimi fark ettim.”
Hikayeniz sizi sadece profesyonel olarak değil bir birey olarak da yansıtmalıdır. Karşıdakinin ilgilendirmeli ve içine çekmelidir ki sizin hayatınızdaki gelecek bölümleri öngörebilsinler.
#4 “Sorunuz var mı?” Sorusunu Değerlendirin
Mülakatın sonunda size birkaç soru sorma şansı sunulabilir. Eğer bu noktaya gelirseniz anlayın ki görüşmeci sizinle ilgileniyordur. Bu noktada son bir iyi intiba bırakmak için iyi bir şansınız var ve bunu yakalamalısınız. Kişisel ve profesyonel gelişiminiz için organizasyonun sağladığı olasılıkları ve şansları anlamanıza yardımcı olacak soruları sorun. Şirketin amaçlarını ve istatistiklerini öğrenmeye çalışın.
Ekstra İpucu
İdeal bir işe alım süreci izleyen en iyi işverenleri seçmeye çalışın. Küresel bir işe alım ve personel yerleştirme şirketi olarak YESA sizi dünya çapındaki en iyi işverenlerle görüştürür. Ayrıca uzmanlardan iş bakma ve mülakatlara hazırlanma süreçleri ile ilgili ipuçları da alabilirsiniz.